„Filtry” uzdatniają nieprzerwanie od 130 lat
Filtry są najstarszą i największą stacją uzdatniającą wodę dla całej aglomeracji Warszawskiej. Działają praktycznie bez przerwy od 130 lat. W tym okresie zakład przeszedł wiele modernizacji. Dziennie w stacji uzdatnia się ok. 190 tys. m3 wody.
Stacja jest zarządzana przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągi i Kanalizacji w Warszawie. Poza Filtrami, są jeszcze stacje: Praga i Zakład Północny. Niemniej to właśnie Filtry są najstarszym obiektem wchodzącym w sieć wodociągową w Stolicy. W SUW „Filtry” uzdatnia się dziennie około 190 000 m3 wody.
Stacja przeszła też wiele modernizacji. Ostatnia z nich zakończyła się w 2010 roku.
Procesy uzdatniania wody wzbogaciliśmy o ozonowanie pośrednie oraz filtrację na węglu aktywnym. Zakres prac obejmował wprowadzenie procesów ozonowania i filtracji przez złoże granulowanego węgla aktywnego oraz połączenie istniejących procesów z ozonowaniem pośrednim i filtracją węglową w jeden układ technologiczny. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejszyliśmy dawkę dwutlenku chloru stosowanego do końcowej dezynfekcji. Było to możliwe ze względu na zwiększenie stopnia redukcji substancji organicznych w uzdatnianej wodzie. A to oznacza, ze woda ma lepszy smak i zapach- informują MPWiK Warszawa.
Układ technologiczny stacji Filtry obejmuje dwie linie produkcyjne, z zachodzą tam następujące procesy uzdatniania wody: napowietrzanie, koagulacja i flokulacja, filtracja pospieszna, ozonowanie, sorpcja na węglu aktywnym, okresowe natlenianie, filtracja powolna i dezynfekcja.
Każdego dnia MPWiK w Warszawie uzdatnia ponad 330 milionów litrów wody. Ponad 70% zapotrzebowania aglomeracji na wodę pokrywa Wisła. Wodę pobieraną ok. 7 metrów spod dna rzeki uzdatniamy w Zakładzie Centralnym (w dwóch warszawskich stacjach uzdatniania: „Filtry” i „Praga”). Z kolei Zakład Północny w Wieliszewie dostarcza miastu wodę powierzchniową, pobieraną z Jeziora Zegrzyńskiego.
Redaktor Wodociągowiec