Wodociągi Zielona Góra poinformowały o uruchomieniu nowej Pracowni Analiz Sensorycznych, w której będą prowadzić specjalistyczne badania smaku i zapachu próbek wody.
Pracownia została otarta w Laboratorium Badania Wód i Ścieków. Czym jest analiza sensoryczna? Jak wyjaśnia Spółka to ocena właściwości produktu odbieranych za pomocą zmysłów – wzroku, węchu, smaku, dotyku i słuchu.
„W przypadku badania wody skupiamy się przede wszystkim na smaku i zapachu, które mogą dostarczyć cennych informacji o jej jakości. Kluczowe znaczenie ma tu odpowiednie środowisko pracy – dlatego nasza pracownia została zaprojektowana z dbałością o każdy szczegół”- informują Wodociągi Zielona Góra.
Chodzi m.in. o neutralne kolory ścian, przegrody między stanowiskami – dla maksymalnej koncentracji, jednolite oświetlenie oraz osobne pomieszczenie do przygotowania próbek.
Jak dodaje Spółka zespół analizujący tworzą wyselekcjonowani i specjalnie przeszkoleni analitycy. Przeszli oni testy wrażliwości smakowej i zapachowej, obejmujące rozpoznawanie smaków (słodki, słony, kwaśny, gorzki, metaliczny) i zapachów (gnilny, trawiasty, ziemisty, apteczny).
„Dzięki temu wiemy, że nasze analizy są rzetelne i powtarzalne, a wpływ indywidualnych czynników, takich jak alergie czy przeziębienia, został dokładnie oceniony”- informują Wodociągi Zielona Góra.
Redaktor Wodociągowiec
Źródło: Wodociągi Zielona Góra