Pragniemy pić wodę przyjazną dla naszego organizmu i jej spożywanie wprost z kranu to częsty temat naszych dyskusji. Bardzo wielu z nas i bez żadnych oporów codzienne sięga po szczecińską „kranówkę”, inni z kolei piją ją po dodatkowym domowym filtrowaniu lub przegotowaniu. Nie ma potrzeby tego robić i szczeciński ZWiK nie pozostawia wątpliwości w tym względzie: woda, którą codziennie dostarcza szczecinianom jest w pełni bezpieczna, czysta i zdrowa. Nie ustępuje jakością i składem wielu wodom butelkowanym oraz bez obaw możemy ją pić bezpośrednio z kranów .
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Jednym z jego ważniejszych postulatów jest podjęcie takich działań, aby nie dochodziło do sytuacji tzw. „wodnego wykluczenia”. Mówiąc najprościej jak się da, ludzie na całym świecie powinni mieć dostęp do zdrowej i bezpiecznej wody pitnej, gdyż jak piszą w swym przesłaniu organizatorzy ŚDW: „…woda to podstawa dla każdego. Jest niezbędna dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka, służy produkcji żywności, dostęp do niej ogranicza ubóstwo. Woda to podstawa zrównoważonego rozwoju…”. W naszym mieście pod tym względem nie mamy się czego wstydzić i jesteśmy pewni, że wiele miast w Polsce i na świecie chciałoby mieć szczecińską wodę w swoich kranach.
Szczecińska woda spełnia z „zapasem” wszystkie określone prawem unijne i polskie normy, którym sprostać musi woda przeznaczona do spożycia przez ludzi. Inwestycje w modernizację Zakładu Produkcji Wody „Miedwie”, które pochłonęły miliony euro, przyniosły spodziewane efekty i dlatego dzisiaj do woli możemy z naszych kranów czerpać życiodajny płyn o najwyższej jakości.
Od lat szczecińska woda uzdatniana jest przy użyciu bardzo nowoczesnych technologii, dostosowanych do ujęcia powierzchniowego Miedwie, z którego pochodzi 90% zapotrzebowania całego miasta. Z czerpni umieszczonych kilka metrów nad dnem jeziora, woda kolejno przepływa 6 ciągów technologicznych, gdzie poddawana jest m.in. ozonowaniu, procesom koagulacji i sedymentacji . Przepływa przez tradycyjne filtry pośpieszne po czym jest powtórnie dezynfekowana ozonem. Następnie przesącza się przez złoża węgla aktywnego, dzięki czemu następuje redukcja związków organicznych w wodzie do picia, co skutkuje wyraźną poprawą walorów smakowych i zapachowych oraz pozwala zachować naturalną barwę wody. Później magazynowana jest w zbiorniku wody czystej, po czym grawitacyjnie płynie do miasta dwoma magistralami. Jej droga do naszych kranów trwa 10 godzin, co również ma znaczenie technologiczne. Na każdym etapie jej produkcji czuwają nad nią specjaliści, a przed wtłoczeniem do miejskich sieci wodociągowych jest ona skrupulatnie i w wielu miejscach kontrolowane przez akredytowane laboratoria.
Dzięki wykonywanym przez nas badaniom wiemy, że szczecińska kranówka nie ustępuje jakością i składem wielu wodom butelkowanym. A ta wydobywana z ujęć głębinowych w Pilchowie i Skolwinie, które pracują nieprzerwanie od lat
20 - tych ubiegłego wieku, jest śmiało porównywana z markowymi wodami mineralnymi. Wystarczy porównać skład i zawartość składników mineralnych na etykietach z danymi przedstawionymi w załączonej tabeli.
Parametr |
jednostka |
Miedwie |
Pilchowo |
Skolwin |
Wapń |
mg/l |
69 |
129 |
78 |
Sód |
mg/l |
28 |
18 |
18 |
Magnez |
mg/l |
17 |
10 |
9 |
Potas |
mg/l |
6,5 |
2,3 |
2,2 |
Substancje mineralne łącznie |
mg/l |
442,5 |
560,5 |
371,5 |
Autor: Tomasz Makowski, Rzecznik Prasowy ZWiK Szczecin