Specjaliści z Laboratorium MPWiK we Wrocławia każdego roku na wszystkich etapach ujmowania, uzdatniania i dystrybucji wody pobierają 10 000 jej prób.
Tym samym wykonują 100 000 analiz, a woda jest badana średnio co 5 min. Oczywiście niezależnie od rygorystycznych kontroli wewnętrznych, jakość wody jest regularnie poddawana kontrolom Państwowej Inspekcji Sanitarnej, bo woda jest także produktem spożywczym- podkreśla wrocławskie MPWiK.
A o wszystkim tym spółka przypomniała przy okazji Dnia Diagnosty Laboratoryjnego, który był obchodzony 27 maja. Nie jest możliwe bezpieczeństwo w obszarze dostaw wody bez ludzi zajmujących się tą profesją. To niezbędny etap produkcji wody dostarczanej sieciami wodociągowymi do naszych mieszkań i firm.
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego jest obchodzony w rocznicę odkrycia tajemnic kodu genetycznego. W 1961 roku dokonali tego Heinrich J. Matthaei i Marshall Warren Nirenberg. Odkrycie to dało podwaliny wszelkim późniejszym dokonaniom z dziedziny diagnostyki molekularnej.