Oczyszczanie ścieków

Woda z kranu jak z butelki

Redaktor Wodociagowiec.pl Dodany dnia: 16 listopada 2020 15:09

Wrocław: wzorowa współpraca naukowców i wodociągowców

Woda z kranu jak z butelki

Mieszkańcy Wrocławia mogą bez obaw pić wodę z kranu bez przegotowania.  Wszystko dzięki licznym procesom oczyszczania i całodobowemu monitoringowi sieci wodociągowej. Nad jakością wody czuwają naukowcy z Politechniki Wrocławskiej i specjaliści z miejscowego MPWiK.

Obecnie badacze prowadzą swoje projekty w ramach grantu ,,Wykorzystanie kwasu azotowego (III) w celu poprawy jakości ścieków oczyszczonych i bilansu energetycznego oczyszczalni ścieków” w Janówku, gdzie znajduje się jedna z najnowocześniejszych stacji oczyszczania ścieków w Polsce. Wcześniej współpracowali także ze specjalistami z MPWiK w zakładzie produkcji wody „Mokry Dwór”.

Oczyszczanie wody to skomplikowany proces, a w naszej katedrze stale prowadzone są badania, których celem jest udoskonalanie i modernizowane służących do tego technologii - opowiada dr inż. Martyna Grzegorzek z Katedry Inżynierii Ochrony Środowiska. – Wszystko po to, by spożywana przez mieszkańców woda spełniała wszystkie restrykcyjne wymogi sanitarne stawiane przez Ministerstwo Zdrowia. Można więc powiedzieć, że wspólnie z MPWiK tworzymy zespół zajmujący się bezpieczeństwem wody dostarczanej mieszkańcom Wrocławia. Dzięki tym staraniom woda z wrocławskich wodociągów jest tak czysta, że możemy ją pić bez gotowania. Aby nadawała się do spożycia, stosowane są liczne procesy oczyszczania- zapewnia M. Grzegorzek.

Etapowe oczyszczanie wody

Na czym etapy te polegają? Przed oczyszczaniem trzeba określa się, czy mamy do czynienia z wodą powierzchniową, podziemną czy infiltracyjną, która jest pobierana z obszaru terenów wodonośnych. Oczywiście im mniej woda jest zanieczyszczona na początku i im jej skład jest stabilniejszy, tym sam proces oczyszczania będzie łatwiejszy. We Wrocławskim Zakładzie Produkcji Wody Na Grobli woda jest początkowo poddawana infiltracji, czyli wsiąka w warstwy gleby i dzięki temu zostaje naturalnie wstępnie oczyszczona. Później przeprowadzane jest m.in. napowietrzanie, które usuwa m.in. szkodliwy siarkowodór i agresywny CO2.

– W przypadku oczyszczania wody powierzchniowej, jak ma to m.in. miejsce w Zakładzie Produkcji Wody Mokry Dwór, jednym z początkowych etapów oczyszczania jest koagulacja. Dzięki koagulacji trudnoopadające zanieczyszczenia koloidalne, które odpowiadają głównie za mętność, ale też barwę wody, mogą zostać usunięte w kolejnym procesie - sedymentacji. Pośrednio, także częściowo zostaną wyeliminowane bakterie i wirusy. Później woda jest filtrowana np. z wykorzystaniem filtrów piaskowych lub procesów membranowych i wtedy usuwane są pozostałe zawiesiny odpowiadające za mętność wody – tłumaczy dr Grzegorzek

Ostatnim etapem przed wprowadzeniem wody do sieci dystrybucji jest jej dezynfekcja, co zapewnia pozbycie się wszystkich obecnych w wodzie zanieczyszczeń biologicznych, w tym wirusów i bakterii.– Wykorzystuje się tu silne reagenty chemiczne, a wrocławskie MPWiK stosuje chlor i dwutlenek chloru. Taki sposób dezynfekcji zapobiega także ewentualnemu namnażaniu się wirusów i bakterii w dalszych odcinkach sieci wodociągowej – dodaje dr Grzegorzek.

Parametry wody z poszczególnych stacji produkcji wody każdy obywatel może sprawdzić na stronie MPWiK.

Opr. Red.

Źródło i fot. Politechnika Wrocławska

 

Chcesz częściej nas odwiedzać?

Subskrybuj Wodociągowca!

Redaktor Wodociagowiec.pl Dodany dnia: 16 listopada 2020 15:09
  • Komentarze (0)
    Image placeholder

    Podobne artykuły

    Zobacz inne artykuły z tej kategorii.

    W Siarzewie powstanie st…

    Ważna inwestycja dla Kujaw

    130 lat temu powstał pie…

    Myślenice: 30 jubileusz MZWiK

    Wzrosły niebezpiecznie s…

    Wzrosty stanu wody na dopływach Wisły i Odry

    Krakowskie Wodociągi wal…

    Nowy program gospodarki ściekowej